نظریه پیچیدگی (شرح و بسط) رایگلوث
برای طراحی آموزشی الگوهای متعددی ارائه شده که در بخشهای قبلی به تعداد از آنها به طور خلاصه اشاره شد. نظریه پیچیدگی (شرح و بسط) رایگلوث یک مـدل برای توالی یا تریببدهی (Sequencing)، ترکیببنـدی آمـوزش (Synthesizing) و جمعبندی (Summarizing) محتوای موضوعات است. تریببدهی (Sequencing) بـه نظـم و ترتیب موضـوعات، ترکیببندی (Synthesizing) به روابط متقابل میان موضوعات و جمعبندی (Summarizing) به مرور موضوعات اشاره دارد.
یک پیچیدگی بخشی از آموزش است که جزئیات بیشتر یا دانش پیچیدهتری را درباره قسمتی از محتوایی که باید آموزش داده شود، فراهم میکند. مدل پیچیدگی (The Elaboration Model) مدلی تجویزی است که روشهایی را برای رسیدن به اهداف معین، تجویز میکند.
این مدل در سطح کلان مطرح میشود و تکمیل کننده الگوی مریل است و جزء الگوهای شناختی میباشد. روند ارائه در نظریه پیچیدگی به این شکل است که یک نمای کلی ارائه میشود که به آن چشمانداز میگویند و سپس به شرح و بسط اجزاء پرداخته میشود.
موضوعات آموزشی یا ساختار محتوایی در این الگو شامل موضوعات عملی یا روش کار (رویه) میباشد. این موضوعات در برگیرنده روش انجام کار، روش تولید محصول و تشریح مراحل آن میباشد، مثل روش تعیین گروه خونی. دسته دیگر موضوعات نظری است که بحث از یک یا چند مفهوم و یا قانون میباشد.
موضوعات نظری نیز به دو دسته تقسیم میشود:
1- موضوعات مفهومی: محور اصلی بحث یک یا چند مفهوم است، مثل مفهوم کانون.
2- موضوعات قانونی: محور اصلی بحث یک یا چند قانون است، مثل قانون اهم.
ادامه مباحث مربوط به این نظریه در قالب فایل پاورپوینت توسط سایت تکنولوژی پیشرفته آموزشی در لینک زیر ارائه شده است. در این فایل تلاش گردیده این الگو با مثالهای روشن و قابل درک به طور کامل تشریح شود. این فایل یک راهنمای دقیق و کامل برای طراحان آموزشی است که قصد دارند طراحی آموزشی خود را با الگوی رایگلوث طراحی نمایند. برای دریافت فایل پاورپوینت روی لینک زیر کلیک فرمایید.